Met 1 miljoen hectare wijngaarden is Spanje wat aanplant betreft het grootste wijnland ter wereld. Door de lage opbrengsten is het echter derde in volume. Reden voor die lage opbrengsten is het warme en droge klimaat in vooral het midden en het zuiden van het land. Het noorden van Spanje is juist relatief koel en vochtig.
Spanje is bekend om de Grote Drie: cava, sherry en Rioja. Het wijnaanbod is er echter veel gevarieerder, mede dankzij de herontdekking van terroirs en autochtone druivenrassen. Spanjes meest aangeplante wijndruif is de blauwe tempranillo, onder andere in Rioja en Ribera del Duero, gevolgd door garnacha. Veel gebruikte witte druiven zijn albariño, viura en macabeo.
Spaanse kwaliteitswijnen dragen in de regel een Denominación de Origen (DO) als herkomstbenaming. Een trede hoger staat de Denominación de Origen Calificada (DOCa); op dit moment hebben alleen Rioja en Priorat die status. Daarnaast groeit de categorie Vinos de Pago: een herkomstbenaming voor wijnen van een specifiek wijndomein.
Frisse, mousserende witte wijn uit Spanje, met de geur van sappig fruit. Door de evenwichtige, zachte smaak is deze wijn heel geschikt als aperitief of als sorbet met citroenijs.
Heel herkenbare, zijdezachte Rioja, met een prachtige balans tussen frisheid en zachtheid. Heerlijk bij vele gekruide gerechten, zowel van gevogelte als vlees. Ook lekker bij pittige voorgerechten.
Fraaie, frisse mousserende rosé met een pittig aroma van rood fruit en een lichte kruidentoon. Uitstekend als aperitief, zowel op een zomers terras als bij recepties.
Prima Cava met geel fruit, wat citrus en florale nuances in de geur. De smaak is rond, mild en eindigt met een frisdroge afdronk. Prima aperitief bij licht gekruide amuses, ook goed te combineren met koude visschotels.
Geurige, zachte Cava met een fijn fruitig en licht floraal aroma; de smaak is mild-zoet en eindigt aromatisch en evenwichtig. Prima aperitief bij mild kruidige hapjes.
Heerlijke frisse en zachte droge witte wijn uit Spanje, met een fruitig aroma en een milde smaak. Prima als aperitief of bij lichte voorgerechten met vis of salades.
Een goede begeleider van wildschotels en kruidige gerechten moet krachtig zijn. Met volle, rijpe tannines, zodat ook smaakintense sauzen goed combineren. De geurintensiteit is ook belangrijk, want die bepaalt in sterke mate de lengte en kwaliteit van de afdronk.
Zachte rode wijn uit het Spaanse La Mancha. Vol, aromatisch en soepel van smaak. Deze op eiken gerijpte wijn is heerlijk om zo te drinken, of bij (gegrild) rund- of varkensvlees.
Soepele Spaanse rode wijn. Helderrood van kleur; aromatisch van geur met nuances van frisse kruiden en vanille. De smaakstructuur is rond en zacht van inzet met een mild fris zuurtje in de afdronk.
Klassieke, Crianza-stijl Rioja met een verfijnde geur van rode bes, kers, pruim, laurier en cederhout. De smaak is vol en sappig met stevige, ronde tannines en een mooie fraîcheur. Goede smaakconcentratie met donker fruit en een middellange afdronk met peper en toast.
Heerlijke, eikengerijpte rode wijn met een verfijnde geur van zwarte bes, kers, pruim, toast en peper. Vol en sappig met rijp fruit, soepele tannines en een mooie fraîcheur. De finale is aanhoudend met nuances van cacao en hazelnoot.
Intense en complexe bruiswijn uit de Penedès. Verfijnde mousse, gelaagd van geur met nuances van toast, rijpe ananas en gerijpte florale tonen. De smaak is droog, elegant en met een lange, aanhoudende en aromatische afdronk.
Frisse en aromatische, droge witte wijn uit Rías Baixas. Voor veel Spanjaarden de perfecte wijn bij schaal en schelpdieren maar in Nederland ook als aperitief inzetbaar!
Fraaie wijn met een volrode kleur en een intens aroma van rijp rood fruit, toffee en eikenhoutaroma's. De smaak zet fris en krachtig in en ontwikkelt zich evenwichtig met rijpe tannine en een geurige afdronk.